Monivuotiset vihannekset - helppoa satoa

Monivuotisilla vihanneksilla saat helppoa ja aikaista satoa puutarhastasi. Pyrimme saamaan meille mahdollisimman laajan valikoiman monivuotisia vihanneksia, sillä niiden kasvattaminen on ympäristöystävällisempää kuin yksivuotisten. Lisäksi ne ovat terveellisempiä sisältäen suuremmat määrät ravintoaineita.

Kasvia ei tarvitse hankkia ja istuttaa kuin vain kerran. Tämän jälkeen saat satoa joka vuosi.

Käytettäessä näitä ravinnoksi pitää ehdottomasti tietää, mitä kasvinosaa voi käyttää ja mihin aikaan vuodesta sitä voi hyödyntää.

Monivuotiset vihannekset sopivat muiden kasvien lomaan sekaistutuksiin ja myös metsäpuutarhaan.

Meillä on tekeillä kirja monivuotisten vihannesten kasvattamisesta ja käytöstä. Se ilmestyy keväällä 2025. Kirjaan tulee runsain määrin käyttövinkkejä ja maukkaita reseptejä. Kasvit kannattaa hankkia puutarhaan valmiiksi jo nyt.

Tässä näistä vain muutamia mutta saat haettua kaikki meiltä löytyvät Monivuotiset vihannekset -sivulta.

Pinaattihierakka, Rumex patientia, tekee hyvin aikaista lehtisatoa.

Myös tarhasuolaheinästä, Rumex acetosa 'De Belleville', saa raikkaan hapokasta satoa jo varhain ja myös hyvin myöhään syksyllä.

Merikaali eli euroopanmerikaali, Crambe maritima, tekee herkullista lehtisatoa sekä myös parsan tapaisia kukintoja. Merikaali kärsii huomattavasti vähemmän tuhohyönteisistä kuin yksivuotiset kaalit.

Köynnöspinaatti, Hablitzia tamnoides, pitäisi löytyä jokaisesta puutarhasta, sillä se tekee hyvin varhaista lehtisatoa, eikä vie tilaa kuin vain ylöspäin.

Hyvänheikinsavikka, Blitum bonus-henricus, on erittäin terveellinen lehtivihannes.

Ilmasipuli, Allium x proliferum, tekee varhain keväällä vihreää lehtisatoa ja myöhemmin kesällä se kasvattaa latvaan pikkusipuleita.