Kesällä 2022 avasimme uuden taimimyymälän Pirkkalan keskustaan. Toivotamme kaikki puutarhaihmiset lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan. Keskitymme monivuotisiin lajeihin, päätuotteena perennat eli ruohovartiset monivuotiset. Lisäksi valikoimissa on köynnöksiä, pensaita ja muutama puulaji. Keväällä myymme myös pienen määrän yksivuotisia, lähinnä hyötykasveja. Perennataimemme ovat kaikki kotimaisia, sillä ulkomaiset eivät ole sopeutuneet olosuhteisiimme.

Perennalajeja tulee kesän aikana runsaasti lisää, joten meillä kannattaakin käydä useasti. Kaikki uutuudet eivät ehdi verkkokauppaan. Jälleen kesän 2024 aikana valikoimissamme tulee olemaan yli 700 perennalajia tai -lajiketta.

Joukossa on erittäinkin harvinaisia ihania erikoisuuksia mutta kuitenkin ainakin Pirkanmaan korkeudella talvehtivia lajeja. Arkoja erikoisuuksia kun ei kannata pihallensa istuttaa.

Verkkokaupan kautta voit tilata perennoja ja köynnöksiä. Tilauksen saa toki kuljetuksellakin mutta sen voi myös noutaa ilmaiseksi myymälästämme. Puita myymme vain paikan päällä.

Tervetuloa tutustumaan!

Taimitaivaan tarina:

Taimitaivaan perustamiseen on johtanut koko elämäni ajan kestänyt suunnaton kiinnostus kasveja kohtaan. Opiskelin aikoinaan kasveihin erikoistuneeksi biologiksi eli aloitin luonnonkasvien parissa. Myös puutarhakasvit ovat aina olleet hyvin lähellä sydäntäni ja tämän takia suoritin myös puutarhurin koulutuksen.

Varsin kokeileva suhtautuminen ruoanlaittoon taas on johtanut aina uusien hyötykasvien pariin mutta myös kauniit ja pihan monimuotoisuutta lisäävät lajit innostavat suuresti. Kasveja onkin sitten pitänyt etsiä ympäri Suomen. Aina vain löytyy uusia ihanuuksia, joita ei ole voinut olla hankkimatta, joten pihaltani löytyykin nykyään jo noin 1000 eri lajia tai lajiketta.

Taimitaivaan perustamiseen johtikin ajatus, että miksi kaikkien pitäisi ajella ympäri Suomen taimien perässä, miksen voisi alkaa myydä kasveja myymälässä ja verkkokaupassa muillekin puutarhasta innostuneille ihmisille.

Taimitaivas ja ympäristö:

Meillä ympäristöasiat ovat sydämen asia ja ne huomioidaankin erittäin huolellisesti jokaisessa mahdollisessa käänteessä. Perennat kasvatetaan lähes kokonaan ilman sähkötarvetta. Vähäinen käytettävä sähkö ostetaan tuulisähkönä ja toimistotila lämpenee maalämmöllä. Samoin koko taimien tuotantoprosessi on suunniteltu mahdollisimman ympäristöystävälliseksi minimoiden sähkönkulutuksen ja muovinkäytön.

Käytämme perennantaimille kotimaista luomukasvualustaa. Pistokkaille emme käytä muoviverkkoa sisältäviä kasvatusnappeja. Taimet ruukutetaan käsin, eikä tuotannossa käytetä mitään koneita. Kaikki taimien tuotannossa tulevat eloperäiset jätteet kompostoidaan ja muut jätteet kierrätetään asianmukaisesti.

Muovisten taimiruukkujen korvaajia olemme kokeilleet mutta näille ei ole löytynyt vielä tarpeeksi hyvää korvaajaa. Taimiruukkumme voi kuitenkin palauttaa meille, jolloin käytämme ne uudelleen. Näin vähennämme yhdessä niistä syntyvää jätemäärää. Tosin monivuotisten kasvien tuotannossa muoviruukku käytetään onneksi vain kerran, kun taas kesäkukilla joka vuosi. Pakkaamme verkkokauppatilaukset kierrätettäviin pahvilaatikoihin aina, kun mahdollista ja pakkaamme kasvit sanomalehtiin. Myyntilajivalikoima on koostettu sen mukaan, etteivät ne tarvitse torjunta-aineita. Mikäli jokin laji osoittautuu tuholais- tai tautialttiiksi, se poistetaan valikoimista.

Ostamme vuosittain myös pienen määrän tukkuperennantaimia, joiden tuotannon ympäristöystävällisyydestä emme voi antaa takuuta.

Pihallamme on taimien näyte- ja emokasvimaat, jotka houkuttelevat suuria määriä hyönteisiä. Näiden perennamaiden ja myös pihalta löytyvän vihannesmaan kasvualusta pidetään elinvoimaisena kompostin sekä hevosen- ja kananlannan avulla. Keinolannotteita ei käytetä, eikä myöskään luonnolle haitallisia torjunta-aineita, kuten glyfosaattia. Linnunpönttöjen määrää lisätään joka vuosi ja niihin ilmestyykin aina uudet asukkaat. Hyönteishotelleitakin löytyy ja kaikilla eläimillä on myös aina saatavana juomavettä. Pihan monimuotoisuutta ja elinkelpoisuutta eri lajeille pyritään siis lisäämään jatkuvasti.

Taimitaivaan yhtenä ajatuksena on myös hiilijalanjäljen vähentäminen keskittymällä monivuotisiin kasveihin ja toimimalla keskellä tiheää asutusta, jotta lähiseudun asiakkaiden ei tarvitsisi ajaa autolla pitkää matkaa taimia hankkiakseen.